Viranomainen

Kerrostalojen E-avainsuoja on patentoitu, matkapuhelimella hallittava avausjärjestelmä.

Rakennuksen omistajan tai haltijan taikka hänen edustajansa on huolehdittava siitä, että kerrostalossa on näkyvässä paikassa yhteystiedot talonmiehestä, isännöitsijästä tai muusta henkilöstä, jonka avulla poliisi-, pelastus- tai sosiaali- ja terveydenhoitoviranomainen tai haastemies voi viipymättä ja korvauksetta päästä rakennukseen. (Järjestyslaki 8 §)

Viranomaistoiminto tarkoittaa sitä, että esimerkiksi alueen viranomaisnumerot on mahdollista liittää järjestelmään, jolloin järjestelmä tunnistaa puhelin-numeron automaattisesti viranomaistahoksi.

E-avainsuojan avauduttua, viranomaisen avauksessa käytettyyn puhelimeen saapuu välittömästi tekstiviestinä osoite tiedot ja sekä avainsuoja on aukaistu viesti.

Toiminnon tarkoituksena on säästää kallisarvoisia minuutteja akuuteissa tilanteissa, joissa esim. sairaskohtauksen saanut ihminen on kyennyt soittamaan ambulanssin, mutta tilan heikennettyä ei itse kykene enää avaamaan ovea tai päästämään auttajia rappukäytävään.

Liian usein ambulanssin vasteaikaan sisältyy varsinkin öisin luvattoman paljon odottelua rapun ulko-oven edessä tai asunnon oven takana. Niin ikään autettavan asunnon oven murtaminen siirtää hoidon aloittamista aina tuonnemmaksi.

Aivo- ja sydän-infarktipotilaiden kohdalla pikainen apu on elintärkeää ja ajoissa aloitettu liuotushoito edesauttaa selviytymistä ja kohtauksesta toipumista pidemmällä aikavälillä.